Mire figyelj ziccerben?

A helyzetkihasználást érezni kell, de az érzés átadható.

„Éshát az lenne a tuti, hogy amikor a labdás játékos már a tizenhatoson belül van, sőt ziccerbe kerül, akkor a nyomás az nem fokozódik rajta, hanem ponthogy csökken. Ott kezd el megnyugodni. Ott már nem neki kell kapkodnia, hanem a védelemnek.”

11. Podcast: Zinyó

ELMÉLETI ALAPOK ÉS JAVASOLT PRAKTIKÁK

KATEGÓRIA: Helyzetkihasználás

Most megszületik a helyzetkihasználás kategóriájának első bevezető tréningje is, mégpedig két kivételes ember segítségével.

Szőke Csaba, aki igazán érezi. Rózant Janó, aki ezt az érzést oktatja.

Szőke Csaba

Kezdem Csabával, aki kisgyerekként belső védő pozícióban kezdte, majd felkerült középpályára és a felnőttkori beérés pillanatára egy kész csatár vált belőle.

Azt a kérdést tettem fel neki, hogyha most kerülne olyan szituációba, hogy egy fiatal gyereknek kellene a tanácsaival segíteni, ami a helyzetkihasználást illeti, akkor mik azok a praktikák, amikre szerinte ziccerben, gólhelyzetben figyelni kell. Legmagasabb szinten a valamikori Jugosztlávia 1/b. osztályában szerepelt a Becse és a magyar NB1/b-s Százhalombatta csapatában, illetve a mostanival együtt 6 alacsonyabb osztályú együttesben, ha jól számolom, viszont a góljai számát nem lehetne megmondani. Rengetegszer betalált az évek során és arányaiban nagyon-nagyon kevés helyzetet hagyott ki. Szerinte a foci legszebb része befejezni az akciókat és gólt rúgni.

Kiskoromban minden nap játszottunk egy barátommal, nevezzük Robinak, egy kólában, hogy ki rúg több gólt a másiknak. Az volt a lényeg, hogy megtaláld az utat minél többször Robi mellett a kapuba. Csak erre koncentráltam. Muszáj volt napról napra jobban csinálnom, mert ő is fejlődött. Ez a mi kis játékunk kikényszerítette belőlünk az érzést, a gólérzéket.

Most elmondom 5 pontban az én verzióm az akciók hatékony befejezésére, ha már ugye azon túlvagyunk, hogy megtanultál leválni, beindulni, megelőzni stb. Amikről volt szó Attila előző tréningjeiben is.

1. pontban, ami szerintem nagyon fontos, figyelni a labdát; Robit megnézted az előző pillanatban, a kaput szintúgy és utána nagyon sokan nem figyelik a labdát, nem törekszenek arrak, hogy tökéletesen rúgják el, hanem kapkodnak vagy csak nagyjából elrúgják. Én mindig a labdát, a labda viselkedését figyelem az elrúgás előtti pillanatban. Nem kapkodok, csak megcsinálom vele, amit döntöttem. Később mikor már típusszituációid vannak, amit tudatosan alakítasz ki, akkor is.

2. pontban visszatérek Robihoz; nekem gyerekkorom óta mindegyik kapus a Robi – se több, se kevesebb. Nincs jó kapus, nincs rossz kapus, csak Robi van. És egy a lényeg, elrúgni Robi mellett.

3. pont, ha magad mész kapura, akkor megpróbálsz a kapus fejével gondolkodni és ő meg a tiéddel; de a lényeg nálam az, hogy eldöntöm; ütemben vagy ütemtelenül csinálom bármit is csináljak. Ha kiront rád, akkor ütemben, ritmusában is szépen el lehet vinni vagy rúgni mellette. Ha kivár vagy megtorpan, akkor az ütemetelen megoldás a jobb általában. Amatőr szinten élőben, profi szinten videón, de érdemes elemezni a kapusokat szerintem.

4. pont legyen a beadás levegőben, beadás fejre, amit nekem úgy tanítottak, hogy a kapus mozgásával ellentétesen mindig tegyem vissza a helyére. Megmondom őszintén ebben voltam a leggyengébb fiatalon, és mivel jobb ötletem nem volt, ezért elfogadtam ezt az idősebbektől és utána rengetegszer bejött.

5. pontban talán nem is annyira kivitelezési, hanem inkább felfogásbeli a példám, hogy középcsatárként szinte muszáj befejezésekkel próbálkozni, vállalkozni, közelről, távolról, szögből, takarásból, bárhonnan, mert ki próbál meg gólt lőni, ha nem én vagy nem te, ha mi vagyunk a csatárok!? Ki fog hinni bennem, ha nem én? Ki fog hinni benned, ha nem te?

Ez volt hát Szőke Csaba 5 pontja a témával kapcsolatban, de rákérdeztem még a büntetők elvégzésére, hiszen tudom, hogy rengeteg büntetőt lőtt, már fiatalon is őt jelölték ki a csapataiban, de nem tudott rá szabályt megfogalmazni. Azt mondta, hogy egyszerűen csak egy kellemes nyugodtságot érzett és adott szituációban, adott kapus eszén próbált meg mindig túljárni és pontosan kivitelezni magát az ötletet; figyelve a Robit, majd a labdát. 

Rózant János

Amennyiben tovább hallgatod az anyagot, akkor Janónál is megfigyelheted, hogy kiemeli a topjátékosok példáján, hogy a ziccer felé haladva nem egyre idegesebbek, hanem pont ellenkezőleg, egyre nyugodtabbak lesznek a kiváló csatárok, hiszen mindent ezért tesznek, hogy ebbe a kívánt állapotba, azaz gólhelyzetbe kerüljenek. 

Először azt gondoltam, hogy Janóról megfogalmazok egy hosszabb bemutatást, de minek… Pont eléggé megismered magadtól is, ha meghallgatod a hanganyagot, amit arra a hasonló kérdésre küldött, mint amit Csabának is feltettem, annyi módosítással, hogy Csaba gyakorlatilag még mindig inkább csinálja, Janó pedig inkább oktatja bemutatva egy sajátos módszerrel a Neofutball fantázianévre keresztelt vállalkozása kereteiben három nagyszerű társával; Sz. Nagy Tamással, aki a lelki folyamatok és Hegyi Danival, aki pedig a karrierépítés menedzselésével egészíti ki a szolgáltatói csomagjukat, míg Huszti Gergő a pályán segíti Janót és a játékosokat.

Az alábbi honlapon bővebben is tájékozódhatsz Janóról és csapatáról;

https://neofutball.hu

BEÉPÍTÉS GYAKORLATBA

A támadás-befejezés praktikáit is, mint sokminden mást, szerintem kétopciós döntési algoritmusok segítségével lehet a leghatékonyabban bevinni a játékodba. Azt javaslom, hogy az elhangzott tanácsokat alakítsd kétopciós választási lehetőségekké, vagyis menj vissza a feladatköröd tökéletesítéséhez egy pillanatra, ameyről hosszasan futtattam a gondolatokat az 5. tréningben és oda illesztd be a finomításokat a megfelelő helyre először elméletben. Utána jöhet a gyakorlás…

Összegezve, Szőke Csaba és Rózant Janó gyakorlatba ültetendő tanácsai:

 • Viszonyítási pontok a kapu keretei és Robi, vagyis a kapus – ezt a kettőt szkennelni és érezni kell;
 • Valóban figyelni a labdára, nem csak körülbelül;
 • Egyetlen kapust sem értékelünk magunk fölé sem és alá sem – mindegyik Robi 🙂
 • Ütemben vagy ütemtelenül továbbítani a labdát;
 • Érdemes elemezni a kapusokat minden szinten, mert megoldási kulcsokat adhat;
 • Fejjel vissza a kapus helyére a mozgásával ellentétesen;
 • Támaszkodó láb, mint viszonyítási alap;
 • Kapus kicselezése (de mikor és hogyan?);
 • Árnyalt kifejezésmód a magyar nyelvből merítve;
 • Kapáslövés, de kapura;
 • Lövőcsel, de mindig;
 • Pattintós lövés vagy bökés, mint ínyencség.

+3 felfogásbeli jótanács;

 • Hit a próbálkozás fontosságában – támadóharmadban 100% próbálkozás elve élt, él és élni is fog! 
 • Észrevenni a szépet a sikertelen mozdulatsorban is, mert aköré építhető a fejlesztéshez szükséges fókusz!
 • Mindig a megoldás irányába nézni és erősíteni mindent, ami jól áll neked!

A tréning vezérgondolatát pedig Janó mondta ki egy kerek megfogalmazásban, de hármunk közül bárki kimondhatta volna, hiszen egy rugóra jár az agyunk:

„Éshát az lenne a tuti, hogy amikor a labdás játékos már a tizenhatoson belül van, sőt ziccerbe kerül, akkor a nyomás az nem fokozódik rajta, hanem ponthogy csökken. Ott kezd el megnyugodni. Ott már nem neki kell kapkodnia, hanem a védelemnek.”

by rj

KONTROLLPONT

Mélyítési lehetőséget ajánlok azzal, ha;

 • felkutatod RvNistelrooy, Ronaldo, Robinho, Détári, Özil vonatkozó jeleneteit Janó interpretációjából kijegyzetelve, amikor újrahallgatod
 • Ferenczi Attila és Pillinger Mihány munkásságában elmerülsz.

ÖNKÉNTES TÁMOGATÁS

A helyzetkihasználást érezni kell, de az érzés átadható. Nekem ez volt a fő üzenete, ennek a két csodálatos embernek így együttesen egy tréningben.

Nálam a tanulás és a kölcsönös értékadás lehetősége mindenkinek jár.