,

#21 OPTIMÁLIS TÁVOLSÁGOK KAPUFÓKUSSZAL

Közösen raktunk össze egy tréninget Rácz Barnabással, aki jelenleg a holland FC Eindhoven játékosa. Egy számára igen fontos témát ragadott ki, talán azért pont ezt, mert amikor elkezdtük a mi kis együttműködésünket, akkor Barni még a Haladás játékosa volt, ahol a fiatalszabálynak köszönhetően játszott ugyan, de felismerte, hogy a következő szezonban már a játékminősége kellene, hogy benntartsa a kezdőben, nem a kora; és az első közös lépéseink egyikeként ezt a végét fogtuk meg a fejlesztésnek, amellyel az volt a célunk, hogy egyáltalán működjön a játéka a felnőttek között. Gyakorlatilag választanunk kellett egy forrásproblémát, melyből feladatot generálhattunk. 

KATEGÓRIA: Helyzetbekerülés, Osztályfőnöki óra

1. FUNKCIONÁLIS TÁVOLSÁGOK

1. rész

VEZÉRGONDOLAT

A távolságokkal érdemes tudatosan játszani végig a játék folyamán.

by rb & aa

2. KAPUFÓKUSZ

2. rész

A játék a funkcionális távolságokkal a védekezés ideje alatt nagymértékben meghatározza a lehetőségeidet a labdaszerzésetek pillanatában. Nagyon fontos, hogy pontosan hol ér a labdaszerzés – egyébként az is ugyanilyen fontos, hogy hol ér a labdavesztés. Barni elmondta, hogy ő azt preferálja, ha fedező távban éri a labdaszerzés, hiszen ő egy alapvetően párharckerülő mozgásmintákkal operáló játékos, de hátrébb lépve egyet kicsit általánosítva én azt mondom; mindegy, csak ne beavatkozó távban érjen a labdaszerzés.

Klip 1.

Barni gólja az Excelsior ellen (videoforrás; instatscout.com)

Klip 2.

Barni gólja az Ajax II ellen (videoforrás; instatscout.com)

A kapufókusz eljuttat a gólhelyzetig, mert a kapuhoz pozícionál, odavonzz, mint egy mágnes; a gólfókusz pedig elővetíti a fejedben, ahogy a labda a gólvonalon túlra kerül/kerülhet, de olyanformán, amit reálisan valóra is tudsz váltani a technikai eszköztárad segítségével. 

Klip 3.

A 3. klipet azért tettem be, hogy szemléltessem azt is, amikor nincs váltás kapufókuszról gólfókuszra – az valahogy így szokott kinézni, mint ebben a jelenetben.

Példa arra, amikor hiányzik a fókuszváltás

Tehát a 21. tréningben eljutottunk odáig, hogy a funkcionális távolságok tudatos váltogatása összekapcsolható a kapufókusszal, ami azért lényeges, mert a labdaszerzésetek pillanatában segít minimum az első lépést megtenni a kapcsolódásodban a védelmi vonal áttöréséhez.

A következő tréningben ezt a gondolatmenetet visszük tovább, hogy akik igazán erős gólfókusszal rendelkeznek, azok hogyan is jutottak el odáig, hogy összekapcsolják a kapufókuszukat a gólfókuszukkal, hogyan gondolkodnak és milyen algoritmusok mentén cselekszenek. Például az is egy érdekes téma, hogy az erősségeidre épített típusszituációk és azok minél gyakoribb tudatos, sőt már szokásos előkészítése hogyan hat a statisztikádra, hogyan fejleszti automatizmussá a gólfókuszt a felfogásodban…

videoforrás: https://football.instatscout.com

Rácz Barni EXTRA; Életem fordulópontja