#10 RÁÁLLÁSBÓL LEVÁLÁS

Miért gondolom a ráállást a védőre két jó opciós algoritmust kínáló lehetőségnek?

A ráállás után nem az a kérdés, hogy kapcsolódsz-e tovább a gólalkotáshoz – az egyértelmű, főleg ha középcsatárnak hívnak -, hanem hogy adod-e a következő jelet, azaz leválással vagy lefordulással kötöd; vagy nem adsz új jelet, hanem elzárással igyekszel folyosót nyitni valamelyik társnak vagy a labdának.

Címfotó; by aa (videoforrás: Heracles Almelo YouTube)

Ráállásból leválás – audio

A jeladásokkal kapcsolatos blokk következő hatékony kötése a mai téma, amely ugyancsak azért fontos, mint az előző leválásból indított beindulás példája, mert manapság már kevés egyetlen jel ahhoz, hogy egy jó védőt, jól összerakott védelmet zavarba hozz. 

KATEGÓRIA: Helyzetbekerülés

ELMÉLETI ALAPOK ÉS JAVASOLT PRAKTIKÁK

A ráállásból leválás a leválásból beinduláshoz hasonlóan szintén a helyzetbekerülés egyik praktikája, mint hatékony kötés. Az a jó benne, hogy akkor is beépíthető a játékodba, ha a változatos jelkombinációkban hiszel meg akkor is, ha a sablonokban. Nehezen kivédhető.

Klip: Ráállásból leválás

by aa (videoforrás: Heracles Almelo YouTube)

VEZÉRGONDOLAT

A ráállás után nem az a kérdés, hogy kapcsolódsz-e tovább a gólalkotáshoz – az egyértelmű, főleg ha középcsatárnak hívnak -, hanem hogy adod-e a következő jelet, azaz leválással vagy lefordulással kötöd; vagy nem adsz új jelet, hanem elzárással igyekszel folyosót nyitni valamelyik társnak vagy a labdának. 

by aa

BEÉPÍTÉS GYAKORLATBA

Ha követted és elvégezted az eddigi tréningeket, akkor a következő lépések közül az első hármon már biztosan túl vagy, ha nem, akkor sincs gond, pótold esetleg őket;

  1. Megismerkedtél mind a 4 alapjellel és megértetted, hogy melyik miért párharckereső vagy -kerülő mozgásminta;
  2. Elkezdted pl. labdatartásokba bevinni mind a négyet és kísérletezni velük, figyelni magadat, hogy mikor melyik áll jól neked;
  3. Talán az előző tréning már arra is rávett, hogy elkezdj mondjuk kettő jelet egymás után összekötni, akár második, akár előkészítő jelként adva a következőt a játék kontinuitásának biztosítására;
  4. Ezzel a mai jelkombinációval pedig újabb gondolatébresztő kötés, sőt kötések és összefüggések kerültek a látókörödbe, amelyek a leválásból beinduláshoz hasonlóan, szintén alkalmasak tudatos típusszituációk beépítésére, azaz a proaktív futball-intelligenciád, a játékhelyzet-teremtő képességed fejlesztésére, csak gondold át, hogy mikor, hol és miért alkalmaznád, aztán próbáld ki edzésen és/vagy meccsen – vesztenivalód nincs, hiszen az első jelként javasolt ráállás ezeknek az összefüggéseknek az ismeretében két jó opciót kínál neked, csak annyi a lényeg, hogy valamivel kapcsold össze, vagyis mindenképp válassz az új jel és az elzárás tökéletes kivitelezése közül egyet, amennyiben nem azt kísérled meg, hogy T1-ként befordulsz!

KONTROLLPONTOK

  • Mivel kötheted a ráállást, ha nem fordulsz be a megkapott labdával egyedül, hanem passzolsz vagy nem kapsz labdát és kellene egy új jel?
  • Hol a helye a játékodban a ráállásból leválásnak?
  • Milyen típusú edzésgyakorlatokban tudod kipróbálni?
  • Szeretnél-e bekerülni a Patreon FC nevű kezdőcsapatomba?

ÖNKÉNTES TÁMOGATÁS

Még két ember hiányzik, hogy összeálljon az első és ezáltal történelmi kezdőtizenegyem az adományozókból. Eddig 9 önkéntes támogatóm van. A Patreon FC még csak egy kis amatőr egyesület, ezért érkezési sorrendben rakom össze a csapatot 🙂 Legyél TE a 10. vagy a 11. és a 12. epizódban, amely a 2. összefoglaló lesz, a kezdőben találhatod magadat…