#09 LEVÁLÁSBÓL BEINDULÁS

Miért érdemes az utolsó védővonalban leválásból indítani a beindulást?

A védelmi láncban a láncszemek között egy jól időzített és tökéletesen kivitelezett leválással optimalizálhatod a helyzetbehozás és a helyzetbekerülés lehetőségének feltételeit.

Címfotó; by aa (videoforrás: Heracles Almelo YouTube)

Leválásból beindulás – audio

KATEGÓRIA: Helyzetbekerülés

ELMÉLETI ALAPOK ÉS JAVASOLT PRAKTIKÁK

Az első összegzés után a második ötös blokkot a jelek, a jeladások alpapjaival kezdtem, mely fundamentuma a labdás és labda nélküli játékosok összehangolásának. Jeleztem, hogy manapság már kevés egyetlen jel ahhoz, hogy egy jó védőt, jól összerakott védelmet zavarba hozz. Érdemes kötnöd a jeleket. Vagy úgy, hogy adsz egyet a labdás társadnak, tudja is azt venni, de nem kapod még a labdát, ezért adod a következőt; vagy úgy, hogy az első csak előkészítő, azaz még nem a labdás társadnak szól, hanem a második előkészítését szolgálja. Ezek az ún. pre-signal mozgásminták.

A 9. edzésben a számszimbolika miatt is egy olyan hatékony és jellegzetes kötést terveztem átadni, amely talán a legfontosabb praktika egy középcsatár, egy kilences életében.

Klip: Leválásból beindulás

by aa (videoforrás: Heracles Almelo YouTube)

Leválás, mint per-signal kivitelezése bárhol szeretnéd alkalmazni a védelmi láncban a láncszemek között:

  • az egyik védőt (általában a labda pozíciójához viszonyított távolabbit) testtel kizárod, párharc távon belülre kerülsz
  • a közelebbitől minél jobban eltávolodsz

Az előkészítő mozdulatsor pozitív következményei:

  • a labdától távolabbival szemben lépéselőnyre teszel szert, amint beindulsz
  • a közelebbitől pedig maximalizálod a távolságodat, ami azért fontos, mert;szélesebb lesz a rés, így minimalizálod a labdás hibázási lehetőségét a passzal
    egyértelművé teszed a folytatás irányát a tiszta passzsávval
    általában be is vonzod a labdát, mert nincs dilemma a labdás fejében, hogy vajon elfér-e a labda, biztosan meri vállalni a ziccerpasszt

Úgy lehetne megfogalmazni a tréning vezérgondolatát, hogy;

A védelmi láncban a láncszemek között egy jól időzített és tökéletesen kivitelezett leválással optimalizálhatod a helyzetbehozás és a helyzetbekerülés lehetőségének feltételeit. 

by aa

BEÉPÍTÉS GYAKORLATBA

Én biztosan azzal kezdeném, hogy minden edzésgyakorlatban minden első jelem vagy pre-signal mozdulatom leválás lenne. Minden labda nélküli mozgást elszakadással, eltávolodással indítanék, hogy kipróbáljam a benne rejlő lehetőségeket. Megnézném, hogy miből mit lehet kihozni, hiszen a leválással mindig időt nyersz. Ez a gondolkodás az alapja a változatos játékfelfogás megalapozásának. Amennyiben a te stílustérképed inkább a jól bevált sablonjaidra épül, akkor csak bizonyos típusszituációkba tedd bele a leválást, például konkrétan erre a most tárgyalt esetre gondolok, amikor az utolsó védővonalból szeretnél ziccerbe kerülni. Persze máshogyan is köthetőek a jelek; pl. ráállásból vagy éppen labdafelélépésből leválás, amiket majd a kövtkező tréningek egyikén szintén gyakorolni fogunk.

KONTROLLPONT

  • Miben hibázott Adrián a kiemelt jelenetben? És miért?
  • Hol a helye a játékodban a leválásból beindulásnak?

ÖNKÉNTES TÁMOGATÁS