#04 DUPLÁN KÁROS LABDAVESZTÉS LABDAKIHOZATALBAN

Hogyan függ össze a szkennelés és az optimális energia-beosztás?

Mondjuk úgy, hogy egy meccsbe 100 egység energiával mész bele, ami folyamatosan csak fogyni fog a játékidő végéig; egyrészről ezért nem mindegy, hogy konkrétan mire használsz belőle és mennyit; másrészről pedig, mint kiváló középcsatár nem engedheted meg magadnak, hogy a feladatkörödnek egy teljes ciklusában egyszer se legyél a helyeden, vagyis ott, ahonnan valós esélyed van a gólalkotáshoz kapcsolódni.

Duplán káros labdavesztés labdakihozatalban – audio

ELMÉLETI ALAPOK + JAVASOLT PRAKTIKA

KATEGÓRIA: Helyzetbekerülés

Az előző tréningben már esett szó az energia-gazdálkodásról, mégpedig az egyopciós becsatornázás kapcsán, az ezt követőben pedig a konkrét feladatKÖR meghatározását sajátíthatod el, de most akkor nézzük meg, hogy miért is olyan fontos egyik is és másik is…

A kimetszett játékhelyzet saját labdabirtokból indul és a helyzetbekerülésed mennyiségét és minőségét hivatott fejleszteni. A feladatKÖR alapsémáján szépen lehet szemléltetni a kezdetét, az útvonalat és a végét. Egy bontási kísérlettel indulna, de labdavesztés következik be, majd azonnali visszatámadással labdaszerzés és egy besült kontrából ismételt bontással zárul, ami gyakorlatilag egy teljes ciklus ezen az alapsémán. A végén bennehagytam még a konkrét labdavesztést is, de annak már nincs különösebb jelentősége ebben az esetben.

A konkrét kimetszett játékhelyzet szemléltetése a feladatKÖR általános ábráján

A klip valójában egy olyan jelenetet mutat be, amikor előzményként a labdakihozatalban elveszik a labda és egy azonnali visszatámadással ugyan gyors labdaszerzés következik, de a konkrét mozzanat az lenne, ami pont ezen előzmények miatt nem valósul meg. Szóval a konkrét mozzanat valójában nincs is, mert az előzmény direkt következménye, hogy nem jöhet létre a helyzetbekerülés, ráadásul még nagymértékű energiavesztés is bekövetkezik.

by aa (videoforrás: Heracles Almelo YouTube)

Ennek a tréningnek is megvan a saját vezérgondolata;

Mondjuk úgy, hogy egy meccsbe 100 egység energiával mész bele, ami folyamatosan csak fogyni fog a játékidő végéig; egyrészről ezért nem mindegy, hogy konkrétan mire használsz belőle és mennyit; másrészről pedig, mint kiváló középcsatár nem engedheted meg magadnak, hogy a feladatkörödnek egy teljes ciklusában egyszer se legyél a helyeden, vagyis ott, ahonnan valós esélyed van a gólalkotáshoz kapcsolódni. 

by aa

BEÉPÍTÉS GYAKORLATBA

A lényeg, hogy egy labdakihozatalban elkövetett labdavesztés mindig nagyon káros hatással van a helyzetbekerülésre.

  • Akár azért, mert a visszatámadással energiát veszítesz vagy távol kerülsz a kaputól
  • Akár azért, mert egész egyszerűen egy támadásépítési lehetőséggel kevesebb a labdavesztés miatt.

És tudod honnan kezdődik minden? Hát a szkenneléstől. Ezért azt javaslom, hogy minden labdatartásba, kétkapus játékba, de még az utcán a sétálgatásba is építsd be minél többször a teljes körbenézést (vagy például a plázában legitimálhatod a csajok teljeskörű feltérképezését, bátran fogd rám, hiszen én mondtam, hogy automatizálnod kell a teljes térkontrollt). Labdakérés előtt, közben, után, de igaz ez a labdafogadásra és a labdatovábbításra is. Ahhoz, hogy optimalizáld az energia-beosztásodat és a helyzetbekerüléseidet, az első dolgod, hogy automatizmussá váljon a szkennelés. Még utána is lesznek hibák, de azokat már könnyebben kiiktathatod, ha tudod, hogy 100% információ birtokában döntöttél így vagy úgy. Ameddig csak a begyűjthető infók töredékéből döntesz, nem fejleszthető rendesen szinte semmi, mert nem releváns maga a meghozott döntés és a kiválasztott megoldás. Holnaptól állandóan forogjon a fejed, ameddig nem válik automatikussá a teljes térkontroll! Mi pedig találkozunk majd a következő tréningben és megtanulhatod letisztítani a feladatKÖRödet.

A Nagykeró blog szerzői kiváló kis bemutató anyagot szerkesztettek a szkennelésről, megosztom a linkjét a minél gyorsabb megértést támogatva ezzel; a szövegre kattintva megtalálod, hátha még nem láttad…

Gyakorlási lehetőség:

Figyeld meg magadon milyen változásokat tapasztalsz a szkennelés állandósulására törekedve!? Nézd meg, hogy találsz-e olyan rád jellemző problémákat a módszertani összefoglaló 12. oldalán felsoroltak között, amiket oldani kezd az állandósuló szkennelés és lassan ki is húzhatod a listáról!?

Ne felejtsd el Instagramon a footballcodeinstitute profilt bekövetni, mert gyakorlatilag a Tréning Center képes falinaptáraként funkcionál. Az egyetlen social media felület, ahova minden hírt, érdekességet, változást összpontosítok;

KONTROLLPONT

  • Mi a tréning vezérgondolata? El tudod mondani a saját szavaiddal?
  • Milyen hátrányaid származhatnak abból, ha labdát veszítesz bekapcsolódva a labdakihozatalba a középsőharmadban?
  • Mi lehet segítségedre abban, hogy el tudd dönteni merre orientálódj az első labdaérintéseddel az optimális folytatási lehetőségeket megteremtve ezzel?
  • A te posztodon mi a legfőbb prioritás?
  • Milyen akcióterv mentén kezded mostantól beépíteni a tanultakat?

JUTALMAZD A MUNKÁMAT ÖNKÉNTES TÁMOGATÁSSAL

FORRÁS:

A jelenet a Jong Heracles – Jong Venlo mérkőzésből származik, melyet 2020.02.03-án játszottak (forrás: Heracles Almelo YouTube)

Teljes mérkőzés IDE KATTINTVA megtekinthető: