#03 BECSATORNÁZÁSBÓL HELYZETBEKERÜLÉS

Hogyan érdemes helyezkedned az egyopciós becsatornázás elvégzése után, hogy megnöveld az esélyeid a helyzetbekerülésre? 

Soha nem érdemes megengedni, hogy tökéletes beavatkozó távot tudjon tartani tőled a védőd, mert akkor bárhova érkezzen is a labda, neki lesz előnyösebb a szituáció. Javasolt praktikák a tréningben!

KATEGÓRIA: HELYZETBEKERÜLÉS 

Becsatornázásból helyzetbekerülés – audio

ELMÉLETI ALAPOK + JAVASOLT PRAKTIKÁK

Ebben a konkrét témafeldolgozásban is többször visszamutatok, utalok majd a módszertani összefoglalómban már megismertetett alapokra. Amennyiben nem tanulmányoztad még át, akkor pótolhatod a módszer menüpont alatt. Különös tekintettel a funkcionális távolságokra, melyek a 31-32. oldalon kerültek definiálásra.

A helyzetbekerülés kategóriájába tartozik a mai téma, bár látszólag távolról indítok.

1 jó és 1 rossz opciós döntéshelyzetek

Amikor felállt, rendezett védelem ellen építkeztek, akkor felmerül mindjárt néhány egyszerű eldöntendő kérdés a középcsatár pozíciójából, mégpedig hogy:

 • az ellenfél védelmi vonala előtt vagy mögött van elég hely a labdakérésedhez?
 • szükséges besegítened mélységben visszalépve a labdakihozatalba vagy nagy valószínűséggel megoldja a középpályátok?
 • szélen megkezdett bontásnál szükség van-e rád vagy koncentrálhatsz belül az érkezésre?

Ezek közül mindegyikre „igen” vagy „nem” a válasz, vagyis van egy jó és egy rossz választás. A játékhelyzet-megoldó képességed szükséges hozzá, a folyékony játékolvasásodra alapozod a döntéseidet.

Gyakorlási lehetőség:

Gondold át és egyszerűsítsd le kétopciósra azt a gyakori döntéshelyzetet, hogy mikor és miért érdemes közelítened, illetve távolodnod!?

1 jó és több rossz opciós döntéshelyzetek

A következő szinten már egyfajta veszélyességi sorrend alapján döntesz. Ilyenkor a reaktivitás és a proaktivitás közti hídon sétálsz. Kezded aktivizálni a játékhelyzet-teremtő képességedet, de még mindig általánban a szituáció születik meg előbb és csak azután a döntés. Azon agyalsz, hogy:

 • hol lenne legokosabb kapcsolódni a támadásvezetéshez, hogy a gólhelyzet kialakításához a lehető legkevesebb lépésre legyél?

1. lesen lépéselőnyben az érkezéshez?

2. leshatárról a védők mögé beindulva?

3. védők és középpályások közé visszalépve a zsebbe?

4. nyitott alapállásban a középpályásaik sorába ékelődve?

És persze mindezt a mélységi sorrendet variálhatod szélességben is. Ez már gyakorlatilag egy szélességi és mélységi variációkkal tarkított algoritmus, de még mindig csak egy a jó választás, aminek helyessége utólag derül ki, annyi különbséggel az előzőekhez képest, hogy nem két választási opció van, hanem sokkal több.

Gyakorlási lehetőség:

Értelmezd a jelentőségét, azután pedig dolgozd ki a saját veszélyességi sorrendedet, majd építsd be először a gondolataidba, hogy a pályán szándékká váljanak!

2 jó opciós döntéshelyzet kialakítása

A kimetszett játékhelyzet ellenfél labdabirtokából indul és a helyzetbekerülésed mennyiségét és minőségét hivatott fejleszteni. A feladatkör alapsémáján szépen lehet szemléltetni a kezdetét, az útvonalat és a végét.

A konkrét kimetszett játékhelyzet szemléltetése a feladatKÖR általános ábráján

A kitámadás lényege – amellyel kezdődik a kimetszett szakasz -, hogy:

 • rendezett állapotból indítva,
 • a területvédekezés szabályait betartva,
 • akinek a területére érkezik a labda, az V1 szerepben megtámadja, a szomszédos területeken helyezkedő társak pedig átlósan zárják a mélységet és
 • folyékonyan olvasva a játékot, ahogy továbbhalad a labda, mindig az támad ki, akinek a területére érkezik, az előző kitámadó pedig visszatér a láncba – ez a lényegi különbség a letámadáshoz képest, hiszen ott mindenki megy eggyel feljebb és nem tértek vissza a láncba.

A középcsatárok kitámadásában van egy érdekesség, mégpedig az, hogy ha sikerül mélységben egyopciósra redukálni a labdás védő megoldási, folytatási lehetőségeit, akkor nem kell visszatérned a láncba.

Nézd meg az első klipben, miként is néz ki egy jól kivitelezett becsatornázás, hogy az ellenfél labdás játékosának mindössze egy egyopciós mélységi megoldása maradjon!

 1. klip: becsatornázás
by aa (videoforrás: REGIO8 YouTube)

Indoklás, hogy miért is jó az egyopciós becsatornázás:

 • nem tudja vissza- vagy keresztbejáratni, ezzel energiát spórolsz magadnak és csapatszinten is, mert nem kell szélességben tolódnotok, mélységben pedig harmonikafutásokat végeznetek tovább
 • ahhoz, hogy valóban annyira bepánikoljon a labdás védő, hogy ténylegesen beszűküljön egy mélységi megoldásra, villanásszerűen, tisztagázzal kell, jól felezve megtámadnod, amellyel automatikusan fejlődnek a gyorsasági, magas intenzitású tartományban végzett futásaid, mutatóid
 • több hasznos kapacitásod marad a gólalkotásra
 • szinte borítékolható a labdaszerzés, mivel a mögötted lévő társak számára egyértelmű az ellenfél támadásának iránya, kiszámítható keretek között zajlik minden és könnyen olvasható
 • a jó párharc táv, amelybe a tökéletes becstornázás alkalmával kerülsz, lehetőséget biztosít a direkt labdaszerzésre is, ha túl lassú, bizonytalan, szűk a figyelme, valamilyen oknál fogva nem kontrollálja a labdát rendesen a megtámadott ellenfél, de már, ha csak egy opcióra szűkíted a folytatási lehetőségeket, akkor az alapfeladatodat hibátlanul elvégezted, mint kitámadó center
 • miután áthaladt a szinteden és vonaladon a labda, már nyugodtan koncentrálhatsz arra, hogy hol érjen a labdaszerzés pillanata

A kitámadásnál legfontosabb tehát a hibátlan BECSATORNÁZÁS!!! Nem véletlen, hogy a nemzetközi sztenderdekbe is beraktam.

Elsődleges szándékok ábrája térben

2. klip: helyezkedés beavatkozó távon kívülre – a zseb

by aa (videoforrás: REGIO8 YouTube)

3. klip: helyezkedés beavatkozó távon kívülre – elszakadás

by aa (videoforrás: Heracles Almelo YouTube)

4. klip: helyezkedés beavatkozó távon kívülre – kihúzódás szélre

by aa (videoforrás: REGIO8 YouTube)

5. klip: helyezkedés beavatkozó távon belülre – kartávolság

by aa (videoforrás: Heracles Almelo YouTube)

Az ötödik klip kicsit összefoglal, plusz azt az esetet mutatja be, amikor látszólag nem egy logikus vagy természetesnek tűnő praktikát használsz.

Ennek a tréningnek a vezérgondolata, hogy;

Soha nem érdemes megengedni, hogy tökéletes beavatkozó távot tudjon tőled tartani a védőd, mert akkor bárhova érkezzen is a labda, neki lesz előnyösebb a szituáció. Olyan helyezkedés indokolt, amellyel a beavatkozó távon jócskán kívül vagy belül fogsz pozíciót a védődhöz képest. 

by aa

A kimetszett jelenetekben is látszik, hogy ezt távolodva (egyik opció) megoldhatod:

 • szélre leválással,
 • mélyen visszalépve a senki földjére a területvédekezés mezsgyéire, ahova már nem jön veled a védőd, de még nem vesz át a másik védő vagy a középpályás,
 • simán elszakadsz mindenkitől beavatkozó távon túlra.

És van még egy érdekes megoldás, ami pont nem az eltávolodásról szól, hanem a folyamatos párharc táv, a testkontaktus állandó lehetőségének fenntartása (másik opció) a célod. Egyszerűen nem engeded, hogy kartávolságon kívül kerüljön. De miért jó ez neked? Hát azért, mert:

 • akárhova érkezik a labda, azonnal, az első mozdulatoddal lépéselőnyt tudsz csinálni, akár kézzel, akár közelebbi lábbal belépve, befurakodva a labda és a védőd közti legrövidebb utat keresztezve
 • ha túlságosan behátrál veled, akkor megnöveled a többi társától a távolságát, a középpályásaitól is, így hirtelen vissza is léphetsz a kialakult zsebbe
 • nem tud lendületből felugrani fejpárbajnál úgy, mintha beavatkozó távból lenne néhány lépése lendületet venni
 • minden eshetőség kontroll alatt tartható a részedről, ha nem bambulsz el; akár a középpálya és a védelem közé jön a labda, akár a védelem mögé, akár másik társad kerül T1 szerepbe és lépéselőny kell a helyzetbekerüléshez

BEÉPÍTÉS A GYAKORLATBA

 • Az előzmények és a kimerevített pillanatok után szándékosan nem mindenhol raktam hozzá a következményt. Minden egyes jelenetnél gondolkodj el, hogy miként folytatódhatna a játék és konkrétan te hogyan folytatnád a saját stílustérképedből, önismeretedből, diagnózisodból, élményeidből, erősségeidből, edződ elvárásaiból kiindulva!?
 • Valamennyi kétkapus játékban gyakorolható, mélyíthető, de csak úgy érdemes automatizálni, hogy szinkronba hozod magaddal.
 • Minden beépíteni kívánt praktikára nap mint nap gondolni kell – sokszor, edzés előtt, után, bármikor! Kerüljön be a gyakori gondolataid közé, hogy a megfelelő pillanatban a felszínről könnyen ezsedbe jusson.
 • Párhuzamosan fejleszted vele a képzelőerőd, a képi memóriád, az összefüggések átlátását, a folyékony játékolvasásod és átcsapsz helyenként már proaktivitás-növelésbe is.

KONTROLLPONT

Válaszolj a következő kérdésekre, hogy leellenőrizd, megértetted-e az elméleti alapokat, a javasolt praktikákat, a beépíthetőségük terepét a gyakorlatba:

 • Mi a becsatornázás?
 • Mi a vezérgondolat a becsatornázás utáni pillanatra? Álmodban is tudod? Akkor jó.
 • Mi az a kitámadása? Mi a különbség a kitámadás és a letámadás között?
 • Milyen extra lehetősége van a középcsatárnak kitámadáskor, ha jól sikerül a becsatornázás?
 • Milyen lehetőségeket tanultál meg ahhoz, hogy a jól kivitelezett becsatornázás után megnőjenek az esélyeid a helyzetbekerülésre?
 • Ezekből mit lenne érdemes beépítened és hogyan kezded el minél előbb?

JUTALMAZD A MUNKÁMAT ÖNKÉNTES TÁMOGATÁSSAL

Ez az ismeretterjesztő felület azért nem méregdrága kurzusként kerül értékesítésre, mert semmiképp sem szeretnék az anyagi lehetőségei miatt kizárni és megkülönböztetni senkit, aki a tanulásra egyébként meg befektetésként tekint. Egyetlen módja maradt hát a kölcsönös, lehetőségeink viszonylatában arányos értékcserének, tiszteletkifejezésnek, gesztusgyakorlásnak. Ez pedig az önkéntes támogatás egy adománygyűjtő közösségi oldalon keresztül.

FORRÁSOK:

A jelenetek két mérkőzésből származnak:

De Graafschap – Heracles Almelo 2020.08.22. (forrás: REGIO8 YouTube) 

A teljes mérkőzés megtekinthető IDE kattintva: 

Jong Heracles Almelo – Jong Willem II 2020.02.27. (forrás: Heracles Almelo YouTube) 

A teljes mérkőzés megtekinthető IDE kattintva: