#08 ELZÁRÁS

Milyen emberi kvalitások szükségesek a helyzetbehozás hatékony beépítéséhez?

A nem előre megbeszélt, begyakorolt figuraként kötelezően beépített elzárás a kollektív önzőség megjelenítésének talán legmagasabb szintje a pályán. Még a gólpassznál is magasabbrendű emberi kvalitás, hiszen nem kerül a neved mellé semmi. Önzetlen és önkéntes húzás a csapat érdekében, a kollektív siker érdekében.

KATEGÓRIA: Helyzetbehozás

Címlapfotó: voetbalprimeur.nl

8. Podcast: Elzárás

ELMÉLETI ALAPOK ÉS JAVASOLT PRAKTIKÁK

Azt ígértem a 7. tréning végén, hogy a következőben a beindulás művészetével foglalkozunk, mégis úgy érzem, hogy az elzárásról témazhatnánk még egy kicsit előtte. 

by aa (videoforrás: Heracles Almelo YouTube)

VEZÉRGONDOLAT

A nem előre megbeszélt, begyakorolt figuraként kötelezően beépített elzárás a kollektív önzőség megjelenítésének talán legmagasabb szintje a pályán. Még a gólpassznál is magasabbrendű emberi kvalitás, hiszen nem kerül a neved mellé semmi. Önzetlen és önkéntes húzás a csapat érdekében, a kollektív siker érdekében.

by aa

BEÉPÍTÉS A GYAKORLATBA

  • Először az emberi oldalát szükséges megértened az elzárás, a folyosónyitás praktikájának. Nézd meg sokszor a klipet, gondold végig, amit a magyarázatomban hallottál. Ebben a jelenetben ráadásul kétszer is kihagyja a helyzetbehozott játékos a ziccert. Aki csak egyszer kipróbálja a folyosónyitást és ez lesz belőle, az gyakran azonnal eltemeti az elzárásba vetett hitét, pedig ennél azért fontosabb alternatíva a gólalkotás művészetében.
  • Gyűjtsd össze egy jegyzetfüzetben azokat a konkrét szituációkat, ahol elképzelhetőnek tartod, hogy alkalmazhatnád hatékonyan az elzárást!
  • Edzéseken próbáld ki az elzárást, mikor a ráállást választod jeladásként – akár a labdának, akár egy labdás társnak nyitva ezzel folyosót!
  • Karácsonyi ajándékod mellé küldd el kiegészítő meglepetésként ezt a tréninget vagy a honlap linkjét annak, akinek szerinted szüksége lehet rá!
  • Ajándékozz meg engem az önkéntes támogatásoddal, hiszen bármely hónapban állítod be az adományt, mindig csak a következő hónap elején csapja le a számládról először, tehát most indítva pont a decemberi ajándékozásra esik az első tétel. A célom, hogy még idén összejöjjön az 1000 dolláros havi össztámogatás, mert onnantól plusz tartalmak jönnek és remélhetőleg ez közösségi érdek, vagyis mindenki jól jár. A közösségi finanszírozában minden dollárnak jelentősége van, ne szégyelld akármelyik szinten vagy jelenleg. Szerintem egy jelentős lépés a tartás megerősítésére, hogy nem akarsz másnak tűnni, mint aki vagy, hanem vállalod, hogy honnan indulsz, hol tartasz, annál büszkébb lehetsz majd magadra minden egyes szintlépéssel. Adrián egy délvidéki kis faluból indult, Tadic pedig néhány kilométerrel a szomszédjából, szintén. És sosem hazudtak sem maguknak, sem másnak, akkor sem, ha a média éppen másokat ünnepelt helyettük.

KONTROLLPONT

  • Érted-e mi a különbség az önzőség és a kollektív önzőség között?
  • Hol a helye a játékodban az elzárásnak?
  • Hol a helye az életedben a jóindulatú folyosónyitásnak?
  • Kiket hozhatnál helyzetbe azzal, ha meghívnád őket ebbe a Tréning Centerbe?
  • Megért-e benned, hogy önkéntesen kapcsolódj a missziómhoz, hogy közösen mutassunk példát kollektív önzőségből?

Várlak majd jövő szerdán a beindulás művészetének alapozó tréningjén.