Hol vannak azok a pontok a futball és az életed idővonalán, amikor még a rendszert is meg kell hajlítanod, ha ellened dolgozik?

Ezen az osztályfőnöki órán szó lesz egy szebb jövő víziójáról, amely azért fontos, hogy ne egy kis tehetetlen pontnak gondold magad, hanem kezdd el tudatosan megélni a stabil és az instabil időszakaidat is, annak érdekében, hogy végig neked dolgozzon az idő.

Tuning – audio

KÖVETHETŐ ADÁSMENET

00:00-

VEZÉRGONDOLAT:

Én mindig mindenkivel lelkesen próbálom megértetni, hogy például a tartalékcsapatoknak mekkora jelentősége van, hiszen ott kell feltuningolni a felkészíteni, felnőttbe integrálni kívánt játékosokat. Ott sokkal nagyobb és nehezebb teher alá kell helyezni folyamatosan a játékosokat, hogy már egy dokumentáltan is felkészített és letesztelt, versenyérett játékos kerüljön az első kerethez, akinek ott már könnyebb dolga lesz, mert a kiképző tuning-időszakban teljeskörűen letesztelte a klub; a vezetőedző már úgy kapja meg, hogy tisztában van vele, hogy mire számíthat az adott játékostól, mert kap egy komoly dokumentációt arról, hogy mit is tud, miken is ment keresztül az elmúlt pár szezonban az adott tehetség. De ezt nagyon komolyan kell venni és olyannak kell lennie ennek a tuning-időszaknak, hogy a felnőtt csapatban a vezetőedző már bármit kér, az kevesebb legyen, mint amit a tartalékcsapatban elvártak tőle és ő saját magától. Nem véletlen, hogy Németországban és Hollandiában is a felnőtt előtti közvetlen lépcsőfok gyakorlatilag egy testi, lelki, szellemi kínzás, ami egy sorozatos teszt. De nem a lojalitásod vagy a seggnyalásod minőségének tesztje csupán, hanem az emberi tartásod és a fizikális, valamint az intellektuális tűréshatárod maximális kitolása. És aki mindezt kibírja, annak gyakorlatilag felüdülés lesz a felnőtt keretben az új élet, ahol minden idegszálával a taktikai feladatok, a feladatköréhez tartozó praktikák beépítése lehet a fókuszban. És nyilván sokkal könnyebb úgy beilleszkedni, ha nem egy durván oxigénhiányos állapotban van az agyad a 10. perctől. Szóval minden szempontból már készen vagy, csak a karakteredet illeszteni kell a mérkőzéstaktikához. Nem is az alaptaktikát kell már megértened, mert azt előzőleg elsajátítottad.

/részlet a Szakkommentek című kiadványból; 89-90. oldal/

01:44-

FŐCÍM: deHongaarseKözépcsatár 

02:21-

ELMÉLETI ALAPOK ÉS PRAKTIKÁK:

02:21- A SZEBB JÖVŐ VÍZIÓJA

04:54 – A TUNING

07:23

1. Tuning-pont (0-8 év): MEGY MINDEN MAGÁTÓL, HA HAGYJUK

08:00

2. Tuning-pont (8-14 év): FOLYAMATOS JÁTÉKLEHETŐSÉG MINDENKINEK

09:23

3. Tuning-pont (14-16 év): A SZÁNDÉKOK AUTOMATIZÁLÁSA ÉS A SAJÁTOS MEGOLDÁSOK KIKÍSÉRLETEZÉSE

10:29

4. Tuning-pont (16-22 év): AZ INTEGRÁCIÓS TARTALÉKCSAPAT-PROJEKT

12:05

5. Tuning-pont: AZ ÁRNYÉKVÁLOGATOTT-PROJEKT

13:38

6. Tuning-pont: A SZÓRÁS MINIMALIZÁLÁSA

15:39

BEÉPÍTÉS A GYAKORLATBA: aProactive method 

17:06 – PRÓBAJÁTÉKOK BETILTÁSA

19:58

KONTROLLPONT: Most mi a helyzet a stabil-instabil állapotok vonatkozásában?

20:24

PLUSZMUNKA TEMATIKUS ELMÉLYÜLÉSRE: Miként is kellene elfogadható módon megnyilatkozni szakmai kérdésekben és mi Ferenczi Attila alaptanítása a nyilatkozás tekintetében? Szakkommentek. 

22:35-23:07

ÁTVEZETÉS + OUTRO