Milyen összefüggésben voltak Adrián startpozíciói a halvány teljesítményével és a könyökösökkel az U21 EB-n?

Még az ösztönösen játszó igazi tehetségeknél is kulcskérdés, hogy mennyire sikerül helyzetbehozni a jó ösztöneiket megfelelő és tudatos praktikákkal. Hiába jók ugyanis az ösztönök, ha nincs alkalom azokat előhívni.

Címfotó; by aa (TVPsport videoforrásból)

KATEGÓRIA: Bemelegítés és Helyzetbekerülés

Startpozíció – audio

ELMÉLETI ALAPOK ÉS JAVASOLT PRAKTIKÁK:

A beavatkozó táv mindenáron erőltetett elkerüléséről már többször szóltam, mint szinte mindent meghatározó lényegi praktika egy középcsatár játékában. És persze ez fordítva is igaz, miszerint a belső védők hatékonyságát pedig pozitívan befolyásolják mezőnyben a tökéletesen felvett beavatkozó távolságok.

  1. klip;
by aa (videoforrás: TVPsport)

Az első klipet csak ismétlésnek vagy inkább bemelegítésnek szántam, hogy a 2. klipben tovább tudjunk lépni egy igazán tipikus hiba boncolgatásával, majd abból megoldási algoritmusokat kínáljak. Természetesen, mint mindig, én maradok a kétopciós választási lehetőségeknél végig, mert továbbra is bennük hiszek, mivel kiváló ellenszerei a kiszámíthatóságnak, de a fejlesztéshez is remek alapot jelentenek. Éshát nem mellesleg a proaktív futball-intelligencia is az így is jó, úgy is jó szituációk kreálására használatos.

Adrián a válogatott meccsein sokszor elengedte a legfontosabb szabályt, hogy CSAK BEAVATKOZÓ TÁVBAN NE HELYEZKEDJ LABDABIRTOKBAN A VÉDŐKHÖZ KÉPEST!!! A német védők pedig folyamatosan figyeltek rá, hogy minden pillanatban tökéletesen váltogassák a funkcionális távolságokat és lendületbeli és/vagy lépéselőnyük legyen a kulcspillanatok mindegyikében. Ezekről a távolságokról részletesen tanulhatsz a módszertani összefoglalómból.

Menjünk hát végig a jeleneten és nézzük meg milyen képopciós választási lehetőségekkel haladhatnál egészen a helyzetbekerülésig, ha végig jól döntenél és nem hibáznál a kivitelezésben sem. Esélynövelés. Lényeges mértékű esélynövelés. Ez a cél.

2. klip;

by aa (videoforrás: TVPsport)

BEÜLTETÉS A GYAKORLATBA:

VEZÉRGONDOLAT

Még az ösztönösen játszó igazi tehetségeknél is kulcskérdés, hogy mennyire sikerül helyzetbehozni a jó ösztöneiket megfelelő és tudatos praktikákkal. Hiába jók ugyanis az ösztönök, ha nincs alkalom azokat előhívni. 

by aa

A beültetés a gyakorlatba ott kezdődik, hogy mikor ennek a tréningemnek az eddigi részét értelmezted, akkor egy ritka nagy boldogság lesz rajtad úrrá, hogy tudod a megoldást arra, miként lehet az ösztönösen jó dolgaidat helyzetbehozni. Innen már minden megy a maga útján, mert egy pillanatra sem fogod elfelejteni ezt edzésen és meccsen sem, hiszen a startpozíció mindent előre meghatároz. Ha nem kerít hatalmába a felismerés öröme, akkor sorry.

KONTROLLPONT:

3. klip;

by aa (videoforrás: TVPsport)

Szerinted miért hibás Adrián startpozíciója? Ez egy laikusnak észrevehetetlen, a hibát szinte mindenki oda eredeztetné, hogy gyorsabban kellene futnia és/vagy erősebben belemenni a párharcba, pedig addigra már rég eldőlt minden. Mit gondolsz, miért?

Remélem, hogy értelmezhető és hasznos ez a tréningem is a számodra. Alapvetően arra törekszem, hogy minél több értelmes gondolatot, összefüggést juttassak el hozzád a nemzetközi szint elvárásainak megismeréséhez; jelen esetben az U21-es EB kapcsán, hogy ne legyen számunkra következtetések terén teljesen kuka ez a szereplés, valamint minél több beszélgetést hallhass általam nagyra tartott emberekkel. Ezért készítjük az Átkeretezők című műsort YouTube-ra, valamint a Szakkomentek című rövid közös eszmefuttatásokat Ferenczi Attilával.

Szükségem lenne egy picit nagyobb népszerűsítő segítségre, mert egyelőre nem tudok előadásokat tartani, személyesen megjelenni és beszélgetni. Addig pedig hát marad az a remény, hogy ti megosztjátok és eljuttatjátok olyanokhoz a tartalmaimat, akiket érdekelhet, akiknek hasznos lehet a környezetetekben.