#07 LABDAKÉRÉS ALAPJAI

Milyen alapvető jeleket használhatsz labdabirtokban labda nélküliként, hogy stílusosan és hatékonyan tudj kapcsolódni valamennyi támadásvezetésetekhez?

A labda nélküli játékosok határozzák meg a játék lehetséges folytatási irányait azzal, hogy adják a jeleket, mégpedig úgy, hogy a labdás tudja azokat venni, majd kiválasztani közülük térben-időben-dinamikában a szándékához képest a legjobbat.

A labdakérés a három alapvető játékfeladat egyike a labdabirtok alapsejtjében. Gyakorlatilag ezekben a játékfeladatokban manifesztálódnak a szándékok. Testet ölt a szándék megoldás képében. Megoldhatsz és teremthetsz is játékhelyzeteket általuk. Mielőtt belevágsz a tréningbe, érdemes átnézned a módszertani összefoglaló 24-26. oldalán a dinamikai részben taglalt alapsejteket, valamint a 44-46. között a játékhelyzet-megoldás és -teremtés algoritmusában használatos szerepeket.

KATEGÓRIA: Bemelegítés

Labdakérés alapjai – audio

ELMÉLETI ALAPOK + JAVASOLT PRAKTIKA

VEZÉRGONDOLAT

A labda nélküli játékosok határozzák meg a játék lehetséges folytatási irányait azzal, hogy adják a jeleket, mégpedig úgy, hogy a labdás tudja azokat venni, majd kiválasztani közülük térben-időben-dinamikában a szándékához képest a legjobbat. A szándék általában a nemzetközi sztenderdekből és/vagy a játékszervezési elveikből és/vagy az egyes játékosok hatékony típusszituációiból és/vagy a megbeszélt, begyakorolt mérkőzéstaktikai figurákból fakad. 

by aa

B+ alapsejt

Kerülhetsz labdakéréssel T2, azaz kettes támadó szerepbe, amikor direkt jelet adsz a labdás társnak – ilyenkor a megfelelő időzítés, ha akkor adod a jelet, amikor a labdás társ tudja azt venni, illetve T3, azaz hármas támadó szerepébe, amikor nem a labdásnak adod direkt a jelet, hanem annak, aki tőle kapja, méghozzá addig, ameddig a labda úton van felé, ún. harmadik emberként.

Érdekességképpen ajánlom és belinkelem a Nagykeró blog szerzőinek erről a témáról készített kis videóját;KATTINTS IDE, ha érdekel!

Konkrétan tehát a labdakérés jeladással, különböző szignálokkal és azok kombinációival történik. Én 4 ilyen alapjelet határoztam meg, melyek két nagy csoportba tartoznak aszerint, hogy várhatóan testkontaktust von majd maga után vagy ponthogy inkább kerülheted vele a párharcot.

A párharckerülő jelek;

 • a leválás és
 • a beindulás,

a párharckereső jelek pedig;

 • a párharc távon belüli ráállás a védőre és
 • a direkt labdafelélépés.

A kimetszett jelenetekben duel+ jelzéssel jelölöm a párharckereső és duel- jelzéssel pedig a párharckerülő alapjeleket.

Konkrétan tehát a labdakérés jeladással, különböző szignálokkal és azok kombinációival történik. Én 4 ilyen alapjelet határoztam meg, melyek két nagy csoportba tartoznak aszerint, hogy várhatóan testkontaktust von majd maga után vagy ponthogy inkább kerülheted vele a párharcot. Kedvcsinálóként a tréninghez, nézd meg az alábbi klipeket!

 1. klip: labdafelélépés
by aa (videoforrás: Heracles Almelo YouTube)

2. klip: ráállás a védőre

by aa (videoforrás: Heracles Almelo YouTube)

3. klip: beindulás

by aa (videoforrás: Heracles Almelo YouTube)

4. klip: leválás

by aa (videoforrás: Heracles Almelo YouTube)

Gyakorlási lehetőség:

Próbáld százalékos arányban beállítani a csúszkán, hogy ha minden leadott jeledet nagyjából figyelembe veszed, akkor inkább párharckereső vagy -kerülő játékos vagy jelenleg?

D+:D- csúszka

BEÉPÍTÉS GYAKORLATBA

Lényeg, hogy minden passzgyakorlatban, labdatartásban, iramjátékban, kétkapus kisebb-nagyobb területen folyamatosan próbálj tudatosan jelet adni attól függően, hogy T2-ként vagy T3-ként szertnél kapcsolódni. Ha már érett játékos vagy ezen a téren, ismered magad eléggé ahhoz, hogy erőltesd a saját jól bevált jeleidet, kötéseidet, akkor tökéletesítsd azokat, ha viszont még a beérés előtt tartasz, akkor ne sajnáld az időt a kísérletezésre, a különböző alapjelek váltogatására, változatos kötések kipróbálására. Edzésen és meccsen is inkább több legyél, mint kevés – meg fogod látni, hogy egyre tisztulni fog a kép önmagadról akár napról napra.

Az ábrán is láthatod, ha csak a négy alapjelből kettes kötéseket csinálsz, akkor van 12 opciód.

Páros jelkombinációk

A labda nélküliek helyezkedése valójában meghatározza a T1, azaz a labdás társ lehetőségeit arra vonatkozóan, hogy kicselezős, kipasszolós, átlövős, indítós vagy beadós módon tudja folytatni a támadásépítést. Amennyiben a folyékony játékolvasásból szemléltetésképpen kiemelnénk egy mondatot, akkor az alapsejtek lehetnének a szavak, a labdabirtok váltások talán a kötőszavak vagy az írásjelek. Az ábrán egy ilyen elképzelt mondatot próbálok szemléltetni, hogy be tudd helyezni az alapsejteket és azok játékfeladatait a játék körfolyamatába, valamint a sajátos feladtkörödbe. Jól látszik, hogy a labdaszerzésből juthat rád a labdakérés, a labdafogadás és a labdatovábbítás is, mint következő játékfeladatod, aztán ez a körforgás mindaddig tart, amíg nem veszik a labda, amely érhet éppúgy a labdakérés, a labdafogadás és a labdatovábbítás feladatának végzése közben is. Ezzel szinte egyidőben feladatoddá válhat a labdavesztéskor az ellenfél labdakérésének, labdafogadásának vagy éppen labdatovábbításának kanalizálása, mely játékfeladatok mindaddig forognak körbe, amíg nincs labdaszerzés ugyanezen három feladat valamelyikének ideje alatt. A mondat elejére a nagybetűt és a végére az írásjelet bármikor kiteheted attól függően, hogy többszörösen összetett vagy tőmondatot olvasol.

Egy mondat a folyékony játékolvasásból

Röviden összegezve a beépítés lépései;

 1. Kezdj el minden jelet használni, kipróbálni T2 és T3 szerepben egyaránt;
 2. Kezdj el kötni tudatosan két jelet;
 3. Folyamatosan add a jeleket mindaddig, amíg nem kapod a labdát, biztosítva ezáltal a játék kontinuitását (ne elégedj meg annyival, hogy adtál egy jelet és nem kaptad), csak ne mindig T2 szerepben, azaz direkt kérd, hanem váltogasd T3-al (néha várj ki egy-egy passzt és csak annak adj jelet, aki kapni fogja);
 4. Próbálj először otthon megtervezni pár pre-signal funkcióval bíró jelet és néha próbáld edzésen megcsinálni (ezekből fejlődnek majd ki az egyes típusszituációid) és figyeld, hogy jó időzítéssel melyik válik többször be;
 5. Kezdd el összefésülni a beváló mozgásmintákat a feladatköröddel az alapséma segítségével!

Rövid idő alatt rá fogsz jönni, hogy a játékfeladatokkal valóban megoldani és teremteni is lehet játékszituációkat. Ezen belül a különböző jelkombinációk elsőkörben az önismeret, másodikban pedig az önmegvalósítás kiváló eszközei. Ami még szintén elgondolkodtató, hogy egy igazán forszírozott, nagyon aktív középpályás is a teljes játékidő kb. 15%-ában van konkrét labdás vagy igazán labdaközeli szituációban, a többi időt a labda nélküli állapot tölti ki. Egy középcsatárnál ez sokszor még jóval kevesebb.

KONTROLLPONT

Ahhoz, hogy fejlődjön a labda nélküli játékod, néhány kérdésre álmodban is tudnod kellene a választ;

Kontrollkérdések:

 • Labdabirtokban mely 3 játékfeladatban ér össze az elmélet a gyakorlattal?
 • Milyen szerepekben kérheted a labdát és melyik mit jelent pontosan?
 • A labdakérést hogyan lehet felosztani és az egyes fajtáiba milyen alapvető jelek tartoznak?
 • Te milyen arányban használod a labdakérés alapjeleit; mondjuk 10 labdakérésből melyiket hányszor próbálod alkalmazni?
 • 2-3 hét után ezt az előző kérdést tedd fel újra magadnak és értékeld át, hogy milyen arányban használod és a tapasztalatok alapján milyenben kellene a játékminőséged javítása érdekében!?

ÖNKÉNTES TÁMOGATÁS